Goda nyheter inför sommaren - Nydala har fått badramp
För 6 år sedan kom ett löfte om tillgänglighetsanpassade badplatser i Västerbotten och nu är den första badrampen installerad vid Nydalasjön i Umeå. SVT var på plats vid installationen och träffade både Frida Gustafsson (ledamot RBU Västerbotten) samt Ari Leinonen från Umeå kommun (S).
“Nydala är ju ett fantastiskt område, perfekt för familjer och så, men inte de rörelsehindrade.” säger Frida Gustafsson.
“Jag är jätteglad att det har gått undan och att vi fick till det den här sommaren.” säger Ari Leinonen, som lovade tillgänglighetsanpassade badplatser redan 2019. Han berättar vidare att pandemin var en stor orsak till förseningarna i planerna.
Läs mer och hör båda intervjuerna på SVT:s hemsida
Intervju med RBU Västerbotten om projektet
Vi på Funktionsrätt Västerbotten kontaktade Frida Gustafsson på RBU Västerbotten för att höra lite mer ingående om deras tankar och syn om processen och resultatet, samt vad de har för förhoppningar om framtiden för ett mer tillgänglighetsanpassat Umeå och Västerbotten.
På bild: Frida Gustafsson (RBU Västerbotten).
Vad har varit er roll i processen för denna nya badramp på Nydala?
Vi i RBU Västerbotten hade en önskan om att det skulle finnas en sjö med badramp här i Västerbotten. När vi fick reda på att Umeå kommun skulle sätta in en sådan ramp - då applåderade vi för att vi tycker att det är så bra! Vi verkar ju för barn och ungdomar med rörelsehinder och för barn och ungdomar med rörelsehinder så är en fungerande fritid jätteviktig, där ingår det ibland bad!
Hur har processen fungerat anser ni på RBU Västerbotten?
Processen med att få till en badramp har varit ganska lång och vi vet att det inte kommer några nya badramper som bara poppar upp. Det är många personer som ska få sitt sagt innan det blir av. Vi vet att det i Umeå har tagit ända sedan år 2019 att få en badramp till Nydalabadet. Kommunen insåg vilka positiva fördelar en sån här ramp skulle föra med sig; Det blir lättare för dem med gångsvårigheter och man kan hålla i sig medan man tar sig i vattnet. Vi vill bara ge en applåd till alla människor och föreningar som har verkat för att den här badrampen äntligen ska komma på plats!
Hur ser det fortsatta arbetet ut med tillgänglighetsanpassade badplatser i Västerbotten?
Våra medlemmar, som är just barn och ungdomar, vill som sagt ha en väl fungerande fritid. Det innebär att de vill kunna leka på samma lekplatser som alla andra barn, de vill kunna bada på samma badplatser som alla andra barn och de vill kunna besöka andra barn, alltså deras kompisars hem. Så vi kommer alltid att fortsätta med den här kampen för våra barn och ungdomar, nu är det bara så att Umeå kommun gjorde en jättebra grej som satte dit en badramp på Nydala!
Finns det något mer ni skulle vilja lyfta gällande detta från RBU Västerbottens håll?
En dröm för oss i RBU Västerbotten måste vara att nu när det har gått bra med badrampen i Umeå på Nydala, så måste vi satsa ännu mer! Vi vill ha fler badramper i hela Västerbotten och även några badrullstolar till de badplatserna.
RBU Västerbottens logotyp.