
Nu finns samtalet Vem tar bollen? som podd - Ett samtal om vägen till en jämlik scenkonst
På världsteaterdagen 27 mars släpptes det fina och viktiga samtalet Vem tar bollen? som podd. Ett samtal om vägen till en jämlik scenkonst som vi presenterade tillsammans med Festival Normal under festivalen 8-10 december 2022

Dags att anmäla ombud till Funktionsrätt Västerbottens årsmöte 2023
Den 6 maj 2023 är det dags för Funktionsrätt Västerbottens årsmöte. Vi fortsätter att ha mötet i hybridform med möjlighet att vara med fysiskt eller digitalt utifrån vad som passar dig som ombud bäst. Den fysiska platsen är i år Skellefteå och Medlefors folkhögskola. Tiden för mötet är klockan 13.00-15.00. Dagen inleds med en föreläsning innan lunch. Exakta detaljer om årsmötet kommer fyra veckor innan mötet tillsammans med kallelse och handlingar.

Ger sig ut i Västerbotten för att möta personer som inte får det de egentligen har rätt till
Nu är det dags för de två projektmedarbetarna i projektet Stärkt samverkan för mänskliga rättigheter i Västerbotten, Caroline Täljeblad och Elin Åberg, att börja ge sig ut i Västerbotten för att möta personer som inte får det de egentligen har rätt till om man läser funktionsrättskonventionen.
- Vi söker dig som inte fått dina rättigheter tillgodosedda. Du som bär på en berättelse som visar på att bedömningar och beslut inte har sin utgångspunkt i Funktionsrättkonventionen, säger Elin Åberg.

Digital lansering av patientföreträdarutbildningen
Funktionsrätt Sverige bjuder in till den digitala lanseringen av Patientföreträdarutbildningen.
Syftet med den nya utbildningen är att vi som företräder större grupper av patienter ska bli kunnigare, vassare och mer professionella. Förhoppningen är att bättre kunna bidra till utvecklingen av god och nära vård.
Det blir också ett panelsamtal som arrangeras i samverkan med SKR, Nära Vård. Samtalet handlar om patienternas betydelse för utveckling av nära vård.

Årets första av totalt åtta morgonföreläsningar där mänskliga rättigheter står i centrum.
Länsstyrelsen i Västerbotten bjuder in till årets första föreläsning i föreläsningsserien Rättighetsmorgon. I serien uppmärksammas frågor med koppling till social hållbarhet och särskilt till mänskliga rättigheter.
Länsstyrelsen kommer under året ta upp frågor som de arbetar med i Länsstyrelsens regeringsuppdrag inom; mänskliga rättigheter, Agenda 2030, barnrätt, nationella minoriteter, funktionshinderpolitiken, personligt ombud, demokratifrågor och medborgarskapsceremonier.

Digitalt möte med Utredningen om drivkrafter och möjligheter i försörjningsstödet (S 2022:16)
Funktionsrätt Sverige har bjudit in utredningen om drivkrafter och möjligheter i försörjningsstödet (S 2022:16) för att få veta mer om uppdraget samt berätta om vår målgrupp, dela erfarenheter och ge inspel till utredningen. Någon eller flera representanter från din länsorganisation är välkomna att delta.
I juli förra året tillsattes den utredning som just nu undersöker hur arbetsmöjligheterna kan öka för personer som får försörjningsstöd, samt hur långvarigt bistånd kan brytas. Uppdraget ska redovisas senast den 1 december 2024.

Var med på lanseringen av rapporten Mer utsatta än andra
Stiftelsen Allmänna Barnhuset i samarbete med MFD - Myndigheten för delaktighet, släpper en ny rapport om våld och övergrepp mot barn med funktionsnedsättningar. Rapporten heter Mer utsatta än andra och är en fördjupningsstudie till Unga, sex och internet efter #metoo, som lanserades 2021.

Förtroendevalda till samverkan med Region Västerbottens politiker utsedda
På ett utökat ordförandemöte den 7 december 2022 utsågs de förtroendevalda som under en mandatperiod på fyra år ska företräda funktionsrättsrörelsen i det samverkansforum som finns med Region Västerbottens politiker.
Mandatperioden följer riksdagsvalets mandatperiod. Här presenteras de valda representanterna för perioden 2023-2026.

Från 22 december till 8 januari har kansliet stängt för julledighet
Kansliet stänger kl. 16.30 onsdag 21 december och öppnar som vanligt igen kl. 8.30 måndag 8 januari. Stort tack för ert engagemang! Vi önskar föreningar och samarbetspartners en God jul och gott nytt år!
//Personalen på kansliet

Festival Normal slår upp portarna 8-10 december i Umeå
Vartannat år bjuder Ögonblicksteatern i Umeå in till Festival Normal, 8-10 december 2022 är det dags för den sjätte upplagan. Festival Normal är en scenkonstfestival som utmanar innehåll, formspråk och gestaltning genom att ställa sig frågorna: Av vem? Med vem? För vem?

P4 Västerbotten uppmärksammar årets FUB-aktivist 2022
Funktionsrätt Västerbottens vice ordförande Abbas Haghjo har utsetts till årets aktivist av sin organisation FUB. Detta uppmärksammas av P4 Västerbotten. Lyssna till Gerhard Stenlunds samtal med Abbas om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Stort grattis Abbas, så välförtjänt!

Dags att ansöka till EUPATI Sveriges utbildning.
Nu är det dags att ansöka till EUPATI Sveriges utbildning för patienter och företrädare.
Efterfrågan på kunniga representanter som kan föra fram patienternas perspektiv inom forskning och utveckling av läkemedel och medicinteknik växer och behovet av utbildning är stort.
EUPATI Sverige kommer att erbjuda en utbildning som är anpassad för svenska patientföreträdares förhållanden. Utbildningen ska genomföras i två omgångar under 2023–2024 och tas fram i samarbete med representanter från patientorganisationer, offentlig sektor, akademi och industri.
Kursen är på svenska och är inte diagnosspecifik.

Projekt ska täppa igen organisatoriska mellanrum
Vi välkomnar Caroline Täljeblad som verksamhetsutvecklare hos oss på Funktionsrätt Västerbotten. Caroline kommer att arbeta tillsammans med Elin Åberg, som ansluter senare, i projektet Stärkt samverkan för mänskliga rättigheter i Västerbotten som ägs av Region Västerbotten med Funktionsrätt Västerbotten och Länsstyrelsen i Västerbotten som samarbetspartners.

Rättighetscentrum Västerbotten söker projektledare till funktionsrättsprojekt
Rättighetscentrum Västerbotten söker nu en projektledare till ett treårigt funktionsrättsprojekt. Projektet genomförs i samarbete med Funktionsrätt Västerbotten och Västerbottens museum. Sensus studieförbund region Norrland är uppdragsgivare.
Projektet kommer att fokusera på opinionsbildning som verktyg för att förebygga diskriminering som har sin grund i funktionsnedsättning och funktionshinder i Västerbottens län. Projektet ska kartlägga, samla in berättelser och kunskap om livsvillkor bland personer som lever med normbrytande funktionalitet i Västerbottens län. En av projektets slutprodukter är en utställning på Västerbottens museum.

En dialog om socialt och ekonomiskt hållbart anhörigstöd
Under SEE-Veckan 19-25 september 2022 anordnar Funktionsrätt Västerbottens anhöriggrupp tillsammans med Funktionsrätt Umeå och ABF fyra dialogträffar med gäster om socialt och ekonomiskt hållbart anhörigstöd. Vi träffas i Funktionsrätts lokaler på Mariehemsvägen 7 N.

Inbjudan Riva hinder 2022. Tre websända föreläsningar på temat våld i nära relationer
Välkommen till Riva hinder, en utbildningsserie om våld i nära relationer som arrangeras för sjunde året i rad. Riva hinder vänder sig till dig som möter personer med funktionsnedsättning i ditt yrke eller i ditt ideella arbete.

Funktionsrättsfrågorna tar plats i valrörelsen
Mindre än en vecka till valet den 11 september. I vår valspurt har vi tagit ut vårt tält till Guldtorget i Skellefteå och Renmarkstorget i Umeå för att tillsammans med våra medlemsföreningar tillika ägare prata funktionshinderfrågor, om livet med funktionsnedsättning och vilka konsekvenser funktionshinderpolitiska beslut får i människors vardag.
Barn och ungas psykiska hälsa, individ före organisation
Funktionsrätt Västerbottens anhöriggrupp och utbildningsgrupp inbjuder den 1 september till Webbinarium, via Teams med rubriken "Barn och ungas psykiska hälsa, individ före organisation". Tid klockan 10.00-15.00 inklusive lunchuppehåll. Ingen anmälan behövs. Moderator är Martin Vikgren, regionchef Funktionsrätt Västerbotten.

Valstuga Umeå Centrum
Funktionsrätt Västerbotten samordnar närvaro i Umeå Centrum den 3 september Kl. 10-15 på Renmarkstorget för att ge våra medlemsföreningar en möjlighet att samtala med allmänheten om funktionsrättsfrågor. Om livet med funktionsnedsättning och vilka konsekvenser funktionshinderpolitiska beslut får i människors vardag.

Valstuga Skellefteå Centrum
Funktionsrätt Västerbotten samordnar närvaro i Skellefteå Centrum den 27 augusti Kl. 10-15 på Möjligheternas torg för att ge våra föreningar en möjlighet att samtala med allmänheten om det kommande valet utifrån deras kunskap och behov. Vi välkomnar allmänheten att komma ner och prata med våra närvarande föreningar om det kommande valet. Vad ska man som röstberättigad vara medveten om gällande funktionsrättspolitik när man går och röstar 11/9?